Egy kis történelemóra

 2012.01.18. 17:00

Már az ókorban és készítettek kevert italokat (pl: Julep). A szeszes italokat nem csak elkészítették és fogyasztották, hanem kísérleteztek is velük, keverték, fűszerezték, illatosították őket így fokozva a benne rejlő erényeket. Ezen kísérletezések célja tartósítás, gyógyászat és az ízesítés iránti igény lehetett.

Közismert tény, hogy az első koktélokat az amerikaiak készítették és fogyasztották, eredetüket ma már azonban lehetetlen felkutatni. Mára a valóság luxusszállók vagy lebujok bárpultjainál gomolygó cigarettafüst és alkoholpára homályába vész.

Magának a „cocktail” szónak a pontos eredete se ismert. Szó szerinti fordítás : cock – kakas, tail – farok. Ezen kívül ami még ismert, hogy az amerikai The Balance magazinban 1806-ban jelent meg először nyomtatásban a szó. A lap „élénkítő hatású ital”-ként határozta meg, melyet „különböző szeszes italok elegyesítésével, cukor, víz és gyomorkeserű hozzáadásával állítanak elő”. Rengeteg és ellentmondásos eredettörténetekből, érdekes anekdotákból és különös szereplőkből azonban nincs hiány.

·         A lovászati zsargonban a „cock-tailed” olyan lovakat jelölt, amelyek farában elvágták a megfelelő izmot, hogy az állat farka a kakaséhoz hasonlóan peckesen emelkedjen. Ezt a beavatkozás sose fajtiszta lovakon hajtották végre, így idővel a kifejezés „nem fajtiszta lovat” jelentett, majd ennek analógiájára kétes nemesi származású embereket is így kezdték emlegetni, innen a „keverék” fogalma.

·         Egy francia férfi borból kevert specialitását tojástartóban szolgálta fel vendégeinek – a tojástartó franciául coquetier, a beletöltött italt pedig coquetelnek nevezték el. Ez a recept és kifejezés eljutott Amerikába, ahol a szót az angol írásmódhoz igazították.

·         Ehhez nagyon hasonló verzió:  egy New Orleans-i patikus története, bizonyos Antoine Amedie Peychaud. Saját készítésű keserű alkoholos kivonatából, a Peychaud’s Bitterből és konyakból alkotta meg a később Brandy Cocktailként ismertté vált keveréket, amelyet szintén tojástartóban kínált a vevőinek.

·         A kakasos verziót támasztják alá az a verzió miszerint egy csapos különféle szeszes italokból készített italt az egyik vendégének. Az ital sokszínűsége a kakas farkának tarkaságára emlékeztetette és innen az elnevezés.  A kakasfarok tollakat egyes helyeken pedig keverőkanálnak használták.

Mai órába ennyi fért bele. Hamarosan folytatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://cocktails.blog.hu/api/trackback/id/tr223536328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása