Jerry Thomas és a Blue Blazer

 2012.01.22. 09:30

Jeremiah (Jerry) P. Thomas amerikai bartender, a koktélok népszerűsítésében végzett úttörő munkássága miatt az amerikai mixológia atyjának is tekintik. Nevéhez fűződik az első italkeveréssel foglalkozó koktélszakkönyv, a How to Mix Drinks, or the Bon Vivant’s Companion megírása. Kreatív, rátermett pultos és karizmatikus showman volt, nemhiába nevezik „Professzor”-nak.

jerry-thomas1.jpg

1825-ben született New Yorkban és New Havenben tanulta a bartender szakma alapjait. Az aranyláz idején áthajózott Californiába, majd vissza New Yorkba, ahol megnyitotta első szalonját. Egy idő után „útra kelt” és St Louis, Chicago, San Francisco, Charleston és New Orleans hoteljeiben és szalonjaiban dolgozott vezető bartenderként. Az Occidental Hotelben heti 100 dollárt keresett, ami akkoriban több volt az Egyesült Államok alelnökének fizetésénél. Ezen idő alatt Európába is eljutott, ahova magával vitte drágakőberakásos, színezüst báreszközeit. Gyakran viselt csillogó ékszereket és feltűnő ruhákat. Igazi showman volt, látványos mutatványaival és történeteivel szórakoztatta vendégeit, olyan bartender volt aki zsonglőr mozdulatokkal szolgálta fel az italokat.

1862-ben befejezte a How to Mix Drinks or The Bon-Vivant’s Companion című könyvét, ez volt ez első italkeveréssel foglalkozó könyv az Egyesült Államokban. Összegyűjtötte és rendszerezte a régebbi és akkori koktélok – mindaddig csak szájról szájra terjedő – receptjeit, kiegészítve néhány saját recepttel is. Ebben a könyvben fektette le a különféle italok keverésének alapjait. Később többször is frissítette, aktualizálta könyvét, újabb receptekkel bővítette. Az első kiadás olyan koktélok receptjeit is tartalmazta mint a Brandy Daisy, Fizz, Flip és Sour és az egyik legkorábbi kevertital, a Punch, egyes variációit is. Az 1876-os kiadás már tartalmazta a Tom Collins receptjét is, ami az úgynevezett 1874-es nagy Tom Collins csalás után vált ismertté.

Jerry Thomas leghíresebb italát, a Blue Blazert, az El Dorado szalonban keverte ki először (a részletekről kicsit később). Emellett még rengeteg más koktélt is kitalált. Ezek közé tartozik a Martinez, ami a könyvének 1887-es kiadásában jelent meg és sokan a modern Martini elődjének is tekintik. Állítása szerint a Tom & Jerry koktélt is ő találta ki, ennek ellentmond, hogy az ital régebbi eredetű, az viszont biztos, hogy ő népszerűsítette el az Egyesült Államokban.

Mikor visszatért New Yorkba a Metropolitan fő bartendere lett, egészen 1866ig, amikor megnyitotta saját szalonját a Broadway-on, a 21. és 22. utca között. Szalonjában híres politikusok és színészek karikatúráit rakta ki.

Mozgalmas életet élt és feltűnően öltözködött. Imádott pusztakezes box meccsekre járni, rengeteget utazott és emellett még műgyűjtő is volt. Élete vége felé a Wall Street-en is tőzsdézett, azonban a rossz döntései miatt csődbe ment. Kénytelen volt megválni jelentős gyűjteményétől illetve a híres szalonját is el kellett adnia. Később próbálkozott még egy új bárral, azonban már nem volt képes ugyanazt a népszerűséget elérni. 1885-ben New Yorkban húnyt el. Haláláról még a New York Times is megelmékezett.

Blue Blazer:

Elöljáróban annyit megjegyeznék, hogy az ital születésének története legalább annyira homályos mint magának a cocktail szónak az eredete. A leírtakat tessék ennek fényében olvasni.

Az aranyláz idején Jerry Thomas az El Doradoban is dolgozott, a legenda szerint itt született meg a Blue Blazer. Egy „óriás” aranyásó kérte a „pokol tüzét” ami „felrázza…”. Miután a Professzor megkérte a vendéget, hogy jöjjön vissza egy óra múlva félrevonult és hozzálátott az ital megalkotásához. Igazi showmanhez méltóan Thomas először bejelentette a vendégseregnek, hogy most valami új ital születésének lesznek a tanúi, majd utána kezdődött a műsor:

Az aranyásó miután egy húzásra kiitta a poharat, alig tért magához az italtól. Az ital különlegességét tovább növelte, hogy Thomas csak akkor volt hajlandó elkészíteni, ha a kinti hőmérséklet 10 fok alatt volt vagy ha a vendég aki kérte meg volt fázva, esetleg influenzás volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cocktails.blog.hu/api/trackback/id/tr453550187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása